Bel de PC Dokter van Ermelo: 06-20545395

Welke PC past bij u? Of denkt over een Apple?

Algemeen advies

Waar gaat u de PC voor gebruiken, voor alleen wat internetten en emailen. Of wilt u foto en video bewerkingen doen, of spelletjes? De keuze van het moederbord kan dan anders uitvallen. Een standaard behuizing is het makkelijkst wat uitbreiding betreft. Want vrijwel alle kleinere (maar wel mooie) modellen zijn moeilijker te repareren omdat de onderdelen speciaal voor die behuizing is gemaakt.

Een laptop is ook mogelijk want die is makkelijk te verplaatsen en neem minder ruimte in. Bovendien is een laptoo meestal zuiniger in gebruik wat stroom betreft. Maar als er iets stuk gaat is dat bijna per definitie moeilijker te repareren. En je kunt het beeldscherm niet hoger of lager zetten, het toetsenbord zit vast en de meeste mensen kopen een losse muis omdat dat touchpad ding niet zo in de smaak valt.

Processor

Processor i7

De processor is nogal bepalend voor de snelheid van de PC. Koop je:

  • Dual core (heeft eigenlijk twee processoren in zich
  • Quad core (Dus 4 processoren, voor het wat zwaardere werk)
  • i3 processor (het goedkopere instapmodel
  • i5 processor (voor wat zwaarder gebruik van de computer)
  • i7 processor (Echt zwaar gebruik en snel, maar wel duur)

De tegenwoordige Ivy Bridge processoren zijn dan weer sneller dan de Sandy Bridge. En let natuurlijk op de kloksnelheid. Maar een 2.93GHz i7 is wel sneller dan een 3.2 Ghz i3!

Geheugen

Voor windows XP is 1 Gb ruim voldoende om lekker te werken. Maar om lekker te werken met Vista of Windows 7 en 8 moet je toch 4Gb of meer kiezen.

Videokaart

Er zit op het moederbord ook een videokaart waarmee je het standaardgebruik van de PC prima kan doen. Als je veel spelletjes gaat spelen, films wilt kijken, video bewerking of fotobewerking dan is een stevige video kaart wel prettig. Dat betekent dus een dat er een extra losse video kaart gekocht moet worden die in een van de sleuven in het moederbord past. Mijn voorkeur heeft dat de videokaart geen ventilator heeft omdat die nogal eens stuk gaan of herrie gaan maken na verloop van tijd.

Harde schijf

Harde schijf

De harde schijf is een van de tragere onderdelen van het hele systeem. De SATA schijven van tegenwoordig zijn bijna al niet meet te koop onder de 320 GB. Meestal is dat voldoende voor de gewone gebruiker. Als je het geld voor een echt snelle PC er voor over hebt dan kun je een SSD harde schijf kopen. Wat snelheid betreft maak je van je i3 processor een i5, dus ook voor wat oudere PC’s een goed oplossing. De prijzen zullen met de loop van de tijd wel zakken. Over enige jaren zullen waarschijnlijk alle computers met SSD geleverd worden.

Aansluitingen

Vooral bij laptops is het wijs te letten op het aantal USB aansluitingen. Ook andere aansluitingen kunnen handig zijn. Maar dat is dus afhankelijk van wat u ermee wil gaan doen.