Het best kun je me bellen, want dat zijn lastige problemen, maar hieronder staat wat ik doe.

Aan een andere computer koppelen

Meestal kun je de harde schijf nog benaderen als je hem direct aan een andere computer koppelt met een sata kabeltje en de voeding. Daarvoor moet je dus een werkende computer hebben en die open maken. Dan kun je de harde schijf er direct aan hangen. En hem benaderen en de data eraf kopieren.

Redden met Linux

Dit is wel voor gevorderden

Je kunt vaak de schijf nog benaderen met Linux. Daarvoor kun je een Live DVD van Ubuntu maken en daarmee opstarten. Binnen Ubuntu kun je dan de schijf testen met de “Disks” utility. Als de schijf inderdaad stuk is dan zal de Self Test een “Failed” geven.

Dan kan het zijn dat je de schijf moet koppelen en dan de data eraf kopieren. Start daarvoor de “Console” op in Ubuntu en geef het commando “sudo mount -t ntfs /dev/sdXX /mnt -ro force”, waarbij de XX staat voor het nummer van de schijf. Dan ga je naar het filesysteem en kijk je onder map “/mnt”. En kopieren met die hap.

ddrescue onder Linux

Als het nog erger is kan je een Linux systeem gebruiken om met het commando ddrescue de nog leesbare informatie van de kapotte schijf te halen. Dat redt wat er te redden valt,
In een Terminal geef je het commando:
root# ddrescue -f -n /dev/[kapotteschijf] /dev/[nieuweschijf] /root/recovery.log
Tijdje wachten en dan kun je de nieuwe schijf koppellen (mounten) en dan kun je lezen wat er nog te redden viel.

Via de Mac

Als de schijf nog benaderbaar is en je hebt je mac zo ingesteld dat die ook NTFS kan lezen, kan je het eenvoudig vie de mac doen.
Open een Terminal en typ bv in:
cp -Rp “/Volumes/Macintosh HD” Desktop/Nieuwemap